maandag 13 november 2023

Sterke verduurzamingsslag voor Roompot park Brouwersdam dankzij accupakket van SPIE en Elfa

Het doel van Roompot, om het nieuwe vakantiepark in Brouwersdam duurzaam in te richten, is geslaagd. Geïntegreerde zonnepanelen en innovatieve accupakket zorgen ervoor dat de zonne-energie kan worden opgevangen zonder het elektriciteitsnetwerk zwaarder te belasten.

De bewoners van de vakantiehuisjes verbruiken de meeste stroom in de ochtend en in de avond, als ze de airco of verwarming aanzetten, douchen en gebruik maken van de kookapparatuur. Overdag wordt dus het minste energie verbruikt en kunnen de zonnepanelen energie opleveren. Maar er mocht geen energie worden terug geleverd op de nieuwe energieaansluiting van het park. Om de zonne-energie op te vangen die niet gebruikt wordt door het park, heeft SPIE daarom een centraal accupakket op het nieuwe vakantiepark geïnstalleerd.

Tim Bogaert, werkvoorbereider bij SPIE, was betrokken bij het project en kreeg van zijn leidinggevende de vrije hand om in nieuwe mogelijkheden te denken. “Tijdens het onderzoeks- en adviesproces is gekeken naar de daadwerkelijke energiebehoefte en het beoogde gebruik van zo’n accupakket. Samen met producent Elfa hebben we gekozen voor een accupakket met een opslagcapaciteit van 264 kilowattuur.” Het accupakket is eigenlijk een kleine zeecontainer van 3 m³, dat bestaat uit verschillende lades met accu’s. Tim: ”Het pakket kan ongeveer 5000 keer volledig worden opgeladen en ontladen en heeft een levensduur van zo’n vijf jaar. Hierna heeft hij nog 75% van de nominale capaciteit over.”

Bron en hele artikel: duurzaam ondernemenof kiest u liever voor Landal, Center Parcs of EuroParcs

of liever naar Siblu Vakantieparken, of Topparken !